Întâlnire la New York între Netanyahu și Biden

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu urmează să aibă miercuri mult râvnita sa întâlnire cu președintele Joe Biden, cei doi lideri reunindu-se pentru prima dată de când premierul israelian a preluat mandatul la cârma guvernului țării sale, la sfârșitul anului trecut.

Netanyahu a fost un vizitator frecvent la Casa Albă de-a lungul anilor, iar liderii israelieni sunt de obicei invitați la câteva săptămâni de la preluarea mandatului. Întârzierea îndelungată în stabilirea întâlnirii cu Biden și decizia Casei Albe de a organiza întâlnirea la New York și nu la Washington, au fost interpretate pe scară largă în Israel, ca semne ale nemulțumirii SUA față de noul guvern al lui Netanyahu.

Oficialii administrației Biden și-au exprimat în mod repetat îngrijorările cu privire la planul controversat al lui Netanyahu de a revizui sistemul judiciar al Israelului, iar subiectul va apărea cu siguranță pe agenda întâlnirii.

Netanyahu spune că judecătorii nealeși ai țării dețin prea multă putere asupra luării deciziilor guvernamentale. Criticii spun că, prin slăbirea sistemului judiciar independent, Netanyahu împinge țara către un guvern autoritar.

Planul său a divizat amarnic națiunea și a declanșat luni de proteste în masă împotriva guvernului său. Aceste proteste au avut loc și în SUA. În acest sens, un număr mare de expatriați israelieni sunt așteptați să protesteze în fața întâlnirii de miercuri de la Manhattan.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *