Întâlnire Putin – Lukashenko: Este contraofensiva Ucrainei un eșec?

Președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Alexander Lukașenko au purtat discuții duminică la Sankt Petersburg, abordând progresul contraofensivei Ucrainei împotriva forțelor ruse. În timp ce presa l-a citat pe Lukașenko afirmând că nu a existat vreo contraofensivă, Putin a recunoscut existența acesteia, dar a susținut că a eșuat.

Ucraina și-a început contraofensiva luna trecută, urmărind să recâștige teritoriul ocupat de forțele ruse, care controlează în prezent o șesime din țară.

Deși Lukașenko nu a angajat forțele belaruse să se alăture războiului Rusiei, riscul unui atac din partea Belarusului obligă Ucraina să-și întărească apărarea frontierei de nord, în timp ce își continuă contraofensiva în estul și sudul țării.

Potrivit Reuters, după această întâlnire, un canal de Telegram apropiat de Lukașenko a publicat un mesaj în care afirma că luptătorii din grupul de mercenari ruși Wagner, care antrenează în prezent armata Belarusului, iau în considerare să forțeze granița cu Polonia, țară membră NATO.

Ca răspuns la relocarea forțelor Wagner în apropierea graniței sale, Polonia a desfășurat trupe suplimentare. În urma acestei decizii, Putin a avertizat Varșovia că orice agresiune împotriva Belarusului va fi considerată un atac direct asupra Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *