Macron stârnește furie la Praga, înaintea alegerilor din Cehia

Invitarea de către președintele francez Emmanuel Macron a fostului prim-ministru ceh și actual candidat la președinție Andrej Babiš, care este de asemenea anchetat în Franța pentru spălare de bani, provoacă agitație în Cehia cu doar trei zile înainte de alegerile prezidențiale.

„Este, bineînțeles, obișnuit ca partenerii legați politic să se susțină reciproc înainte de alegeri. Cu toate acestea, orice astfel de sprijin ar trebui să aibă limitele sale politico-culturale”, a declarat fostul vicepreședinte liberal al Parlamentului European Pavel Telička pentru EURACTIV.cz.

Potrivit acestuia, decizia lui Macron de a-l primi pe Babiš ca invitat cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Cehia este „incorectă”: „Macron primește un candidat populist cu care nu împărtășește multe opinii și valori și care este suspectat de practici economice neloiale în țara sa”, a adăugat Telička.

Partidul ANO al lui Babiš face parte din liberalii europeni – reprezentați de Renew Europe în Parlamentul European – dar Babiš însuși a fost întotdeauna critic la adresa UE. De asemenea, el este un aliat apropiat al premierului ungar Viktor Orbán.

În plus, Babiš este anchetat în Franța pentru evaziune fiscală și spălare de bani în legătură cu achiziționarea de reședințe în sudul țării. Parchetul național financiar francez a lansat o anchetă preliminară asupra lui Babiš pentru acuzații de spălare de bani în februarie 2022, după ce, cu un an înainte, în așa-numitele „Pandora Papers”, au fost divulgate informații despre proprietățile sale din Franța.

Biroul președintelui francez a declarat că întâlnirea de marți dintre Macron și Babiš nu ar trebui să fie considerată ca un sprijin pentru Babiš în alegerile viitoare. Cu toate acestea, Babiš a postat imediat poze cu Macron pe rețelele de socializare după întâlnire.

„Mă bucur că cel mai important politician european și-a găsit timp pentru mine și că avem o relație atât de prietenoasă”, a scris Babiš pe Twitter după întâlnire.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *