Instagram, amendă record de 400 de milioane de dolari pentru gestionarea datelor minorilor

Instagram a fost amendată drastic de autoritățile de reglementare irlandeze, după ce o anchetă a arătat că societatea de socializare a gestionat în mod defectuos informațiile personale ale adolescenților, încălcând standardele Uniunii Europene privind confidențialitatea datelor.

Comisia pentru protecția datelor din Republica Irlanda a declarat luni, prin e-mail, că a luat săptămâna trecută decizia finală de a amenda compania cu 402 milioane de dolari. Amenda este a doua cea mai mare amendă emisă în conformitate cu normele stricte ale UE în materie de confidențialitate.

Compania mamă a Instagram, Meta, care deține și Facebook, a declarat că, deși s-a „implicat pe deplin” cu autoritățile pe parcursul anchetei, nu a fost de acord cu modul în care a fost stabilită sentința și intenționează să facă apel. Investigația organismului de supraveghere irlandez s-a axat pe modul în care Instagram a afișat detaliile personale ale utilizatorilor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, inclusiv adresele de e-mail și numerele de telefon. Vârsta minimă pentru utilizatorii Instagram este de 13 ani.

Instagram a primit o amendă record

Investigația a început după ce un cercetător de date a constatat că utilizatorii, inclusiv cei sub 18 ani, treceau la conturi de afaceri și aveau afișate pe profilurile lor informații de contact. Se pare că utilizatorii făceau acest lucru pentru a vedea statisticile cu privire la numărul de like-uri pe care le primeau postările lor, după ce Instagram a început să elimine această funcție de pe conturile personale în unele țări pentru a ajuta la sănătatea mentală a utilizatorilor.

Instagram a declarat că ancheta s-a concentrat pe „setări vechi” care au fost actualizate în urmă cu mai mult de un an și că, de atunci, a lansat noi caracteristici de confidențialitate pentru adolescenți, inclusiv setarea automată a conturilor lor ca fiind private atunci când se înscriu.

„Continuăm să analizăm cu atenție restul deciziei”, a declarat compania.

În conformitate cu normele UE privind confidențialitatea datelor, autoritatea de supraveghere irlandeză este principalul organism de reglementare pentru multe companii de tehnologie din Statele Unite cu sediul european la Dublin. Organismul de supraveghere are o serie de alte anchete privind companiile deținute de Meta. Anul trecut, a amendat WhatsApp cu 225 de milioane de euro pentru că a încălcat normele privind transparența în ceea ce privește schimbul de date ale oamenilor cu alte companii Meta.

În SUA au existat mai multe anchete care s-au concentrat pe impactul Instagram asupra copiilor mici. Site-ul de socializare a fost acuzat că reprezintă o amenințare la adresa sănătății fizice și mentale a copiilor și că exploatează tinerii în interes de profit.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *