Inspectorii ONU rămân la centrala de la Zaporojie

După ce o echipă de experți a inspectat joi instalaţiile, s-a ajuns la o primă concluzie că integritatea fizică a centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a fost încălcată de mai multe ori, a declarat directorul general al Agenţiei ONU pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

”Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori. Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru, însă este ceva ce nu poate continua să se producă”, a declarat oficialul ONU.

Sosită la centrală în cursul zilei de ieri, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, timp în care a traversat linia frontului, echipa de inspectori a ONU a vizitat centrala și a discutat cu personalul ucrainean, care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de către armata rusă.

„Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile reactoarelor, am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control”, a declarat Rafael Grossi.  

Mai mulţi inspectori ONU vor rămâne până duminică sau luni, pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

În plus, ONU intenționează să mențină o prezență continuă a inspectorilor săi în interiorul centralei, dincolo de această dată.

Luptele au continuat și joi, în timpul ce inpectorii ONU au vizitat centrala. Potrivit ministerului britanic de externe, citat de The Guardian, mai multe bombardamente au fost înregistrate în districtul Enerhodar, lângă centrala de la Zaporojie, ceea ce a făcut ca unul dintre reactoarele centralei să fie oprit.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut și ieri ca perimetrul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie să fie demilitarizat.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *