Inflația din Zona Euro a atins un nou record

Se estimează că inflația în Zona Euro a atins un nou nivel record, de 10,7%, în octombrie. Dacă va fi confirmată de Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului comunitar, aceasta ar fi prima valoare a inflației care depășește pragul de 10% în UE, potrivit Euronews.

Creșterea a fost alimentată de prețurile la energie, care, potrivit estimărilor Eurostat, au fost cu 41,9% mai mari decât în aceeași lună a anului trecut. Între timp, se apreciază că prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 13,1% de la an la an.

Inflația a fost de 9,9% în septembrie.

Inflația din Zona Euro a doborât un nou record

Țările baltice rămân cele mai profund afectate, inflația anuală fiind peste pragul de 20%. Estonia conduce detașat, cu o estimare de 22,4%. Potrivit Eurostat, prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a urcat cu 154% și, respectiv, 110% în Estonia și Lituania între prima jumătate a anului 2021 și primele șase luni ale acestui an.

Între timp, Franța și-a păstrat poziția de țară cel mai puțin afectată, deși inflația anuală pentru luna octombrie este estimată la 7,1%. Italia, a cărei rată anuală este prognozată la 12,8%, a înregistrat cea mai mare creștere de la o lună la alta, cu un salt de 4%.

Se crede că economia zonei euro a crescut în trimestrul al treilea, dar cu doar 0,2% față de trimestrul anterior, potrivit cifrelor preliminare ale Eurostat, publicate tot luni. Cel puțin trei țări au fost prognozate să se fi contractat de la un trimestru la altul. Creșterea Letoniei s-a contractat cu 1,7%, în timp ce Belgia și Austria au înregistrat rate de 0,1%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *