Inflația din Spania, cea mai ridicată din 1984. Nou record pentru zona euro

Prețurile de consum din Spania au crescut în cel mai rapid ritm din septembrie 1984, conform statisticilor naționale pentru luna iulie, în timp ce inflația în țările europene care utilizează moneda euro a atins un nou record.

Datele preliminare publicate vineri de Institutul Național de Statistică din Spania (INE) au arătat că prețurile au crescut cu 10,8% în ritm anual în această lună, față de 10,2% în iunie. La fel ca majoritatea țărilor din Europa, Spania se luptă cu o creștere majoră a inflației, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și a redeschiderii economiei după blocajele legate de COVID.

Spania se confruntă cu cea mai mare inflație din 1984

Ministrul economiei, Nadia Calvino, a avertizat săptămâna aceasta că inflația constituie „principala provocare pentru economia spaniolă”. INE a declarat că inflația s-a datorat în principal creșterii prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice, precum și a costurilor cu energia electrică – deși acestea au scăzut în comparație cu perioada până în iunie.

Guvernul condus de premierul socialist Pedro Sanchez spune că se așteaptă ca inflația să încetinească într-o oarecare măsură în a doua jumătate a anului. Acesta a dezvăluit o serie de măsuri pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față crizei costului vieții, cum ar fi subvențiile pentru combustibil și taxe mai mici pentru electricitate. Potrivit lui Sanchez, măsurile se ridică la 30 de miliarde de euro (31 de miliarde de dolari), adică 2,3% din produsul intern brut al Spaniei.

Separat, vineri, cifrele publicate de agenția de statistică a Uniunii Europene au arătat că inflația anuală în cele 19 țări din zona euro a crescut la 8,9% în iulie, în creștere de la 8,6% luna trecută. Inflația se află la cel mai ridicat nivel din 1997, când a început evidența pentru moneda euro. Prețurile la energie au crescut cu 39,7%, în timp ce prețurile la alimente au urcat cu 9,8%, iar la alte bunuri cu 4,5%.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been running a blog for?
    you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic,
    let alone the content material! You can see similar here najlepszy sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *