Industria germană se va reloca în Europa de Est

Industria germană, cunoscută drept cel mai mare producător din Europa, încearcă să depășească costurile energetice ridicate și restricțiile privind utilizarea energiei, care au apărut în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022. Această criză a determinat întreruperea fluxurilor de gaze naturale și o creștere semnificativă a costurilor energetice.

Deși prețurile energiei au cunoscut o scădere în 2023, ele rămân peste medie pe termen lung, iar întreprinderile continuă să se confrunte cu dificultăți în accesarea combustibililor și a surselor de energie electrică cu emisii reduse.

Ca răspuns la această situație, multe companii germane încep să ia în considerare relocarea unei părți din producție în alte regiuni ale Europei, unde costurile operaționale sunt mai mici și sistemele energetice sunt modernizate pentru a reduce emisiile de carbon. Această mișcare vizează stimularea creșterii capacității de producție în următorii ani.

Europa Centrală și de Est, deși asociată adesea cu industrii grele învechite, ascunde în realitate unități de producție de top din industria electronică, cu sediul în Ungaria și România, precum și industrii auto prospere în Polonia, Slovacia și Cehia. În plus, Polonia și Ungaria se numără printre marii producători de baterii reîncărcabile din afara Chinei, cu planuri ambițioase de creștere a capacității de producție a bateriilor.

Nu în ultimul rând, costurile reduse ale forței de muncă, terenurile disponibile și sursele de energie curată din Europa Centrală și de Est sunt factori de atracție pentru companii.

Astfel, pe măsură ce țări precum Slovacia, România și Ungaria investesc în surse de energie curată și își extind capacitățile regenerabile, ele devin tot mai atractive pentru investiții. Europa Centrală și de Est se pregătește să devină un jucător major în economia regională, având avantaje precum costurile mai reduse și profilul energetic mai curat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *