India se înarmează: a lansat primul portavion de construcție proprie

Premierul Indiei, Narendra Modi, a pus vineri în serviciul militar al țării primul portavion care a fost conceput şi fabricat pe plan naţional, informează Reuters.

După 17 ani de construcţie şi teste, Vikrant este al doilea portavion operaţional al marinei indiene, după cel importat din Rusia, şi cea mai mare navă de război construită vreodată în India – la şantierul naval de stat Cochin Shipyard Limited din sudul ţării, în Kerala.

„Astăzi, India a intrat în rândul acelor ţări din lume care pot fabrica un astfel de portavion uriaş cu tehnologie locală”, a subliniat premierul indian, potrivit Digi24.

Vikrant va utiliza avioane de concepţie rusească MIG-29K, care operează deja de pe alt portavion al Indiei, INS Vikramaditya, pe care India l-a cumpărat de la Rusia. Dar companiile americană Boeing şi franceză Dassault intenționează să livreze Indiei mai multe avioane pentru portavionul Vikrant.

India este unul dintre cei mai mari importatori de arme la nivel mondial, însă ţara doreşte să-şi dezvolte propriile capacităţi de producţie, în condiţiile în care principalul său furnizor, Rusia, a invadat Ucraina şi este vizat de sancţiuni. „India lucrează din toate puterile pentru a deveni autonomă”, a spus Modi, vorbind despre avioanele uşoare de luptă Tejas şi artilerie produse în India.

Considerat ”un oraș plutitor”, portavionul Vikrant va întări în mod semnificativ capacităţile maritime ale Indiei, permiţându-i marinei sale să opereze câte un portavion în cele două oceane. „Îngrijorările legate de securitate în regiunea Indo-Pacific şi în Oceanul Indian au fost mult timp ignorate. Însă astăzi această zonă este o prioritate de apărare majoră pentru ţara noastră”, a spus premierul indian, Narendra Modi.

Armata Indiei a dezvăluit totodată o nouă heraldică navală, care înlocuieşte Crucea Sfântului Gheorghe, care amintea de influenţa britanică – punerea în serviciu a portavionului coincide cu aniversarea a 75 de ani de la obţinerea independenţei de Imperiul britanic – de pe drapelul forţelor navale, cu un octogon de culoare albastră ce reprezintă vechiul sigiliu regal al lui Chhatrapati Shivaji, împărat maratha din secolul al XVII-lea.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *