Indexul Global al Siguranței Medicale: E pregătită România în faţa coronavirusului?

România ocupă locul 60 din 195 de țări ale lumii, în Indexul Global al Siguranței Medicale, care sintetizează capacitatea statelor de a face față epidemiilor și pandemiilor. Punctajul țării noastre, obținut pe baza a 34 de indicatori, este de 45,8 din 100 de puncte posibile – peste media globală de 40,2. Acest scor plasează România în categoria țărilor pregătite pentru a răspunde unei provocări sanitare grave.

În materie de prevenire (categorie ce include rezistența antimicrobiană și biosecuritatea), scorul țării noastre este 48,9, peste media globală de 34,8 puncte, ceea ce ne plasează în această privință pe locul 42 în lume. Iar la detectare și raportare deținem poziția 85, cu nota 42,8, în comparație cu media planetară de 41,9.

Capacitatea și calitatea sistemului medical românesc sunt cotate cu 36,7 puncte, față de 26,4 la nivel mondial. Sistemul românesc de sănătate este, așadar, considerat al 55-lea cel mai bun din totalul de 195 de state.

Stăm bine și la respectarea normelor internaționale (52,4 puncte, față de media de 48,5), dar și la capitolul riscuri social-politice, economice și de infrastructură (65,7 față de o medie de 55 de puncte).

Vulnerabilitatea României în caz de epidemie este în privința capacității de reacție rapidă: 35,3 puncte față de media globală de 38,4. E singura categorie de indicatori la care ne plasăm sub media statelor lumii. Suntem pe locul 98 la această categorie de indicatori.

Indicele GHS (Global Health Security) a fost creat în 2019 de Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Medicală (detalii aici) și Inițiativa pentru Amenințarea Nucleară, în colaborare cu echipa de intelligence economic a publicației The Economist. Concluziile principale ale studiului sunt că securitatea medicală este scăzută la nivel global în fața riscurilor epidemice și că țările lumii nu sunt pregătite să facă față unei catastrofe biologice.

Punctajul mediu general al țărilor dezvoltate este 51,9. Pe primul loc în clasament se află SUA (83,5), urmată de Marea Britanie (77,9), Olanda, Australia și Canada (toate trei la diferență infimă peste 75 de puncte). Din UE se mai află în top 10 Suedia, Danemarca și Finlanda, urmate fiind de Franța, Slovenia, Elveția, Germania și Spania (pe locurile 11-15 din Index, cu scoruri între 68,2 și 65,9 de puncte). Belgia e pe 19 (61 puncte), iar Italia pe locul 31 (56,2 puncte).

Ungaria ocupă locul 35 (54 puncte), China e pe 51 (48,2 puncte), iar Bulgaria și Rusia (aceasta notată cu 44,3 puncte) sunt în urma noastră, pe pozițiile 61 și 63. Cipru și Moldova (care întrunește 42,9 puncte) se plasează pe locurile 77 și 78. Ucraina e pe 94, Malta pe 98, iar ultimele trei poziții sunt ocupate de Coreea de Nord, Somalia și Guineea Ecuatorială (între 17,5 și 16,2 puncte).

Concluziile principale ale studiului sunt că securitatea medicală este în general scăzută la nivel global în fața riscurilor epidemice și că țările lumii nu sunt încă pregătite să facă față unei catastrofe biologice planetare. Cu nuanțele de rigoare, sintetizate mai sus, utile unei raportări obiective într-o situație în care suntem asaltați de panică și dezinformare.

Horia Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *