Încoronarea noului rege, Frederik al X-lea – o ceremonie cu mare fast în Danemarca

Prinţul Frederik, în vârstă de 55 de ani, va deveni duminică rege al Danemarcei, după ce mama sa a abdicat în favoarea sa, scrie News.ro.

Anunţul de retragere făcut de Margrethe a II-a, în timpul discursului din seara zilei de 31 decembrie, a fost neașteptat, deoarece regina promisese să rămână pe tron până la final.

Dar, pentru istoricii actuali, abdicarea este o dovadă a modernităţii, ei spunând că ar fi trebuit să se întâmple mai devreme, dată fiind vârsta înaintată a reginei (83 de ani).

Cu toate acestea, evenimentul este unul fără precedent, în condițiile în care a existat o singură abdicare în istoria Danemarcei, şi aceasta a avut loc în urmă cu 900 de ani.

Se anunță a fi un eveniment fără precedent, care se aşteaptă să reunească peste o sută de mii de danezi pe străzile din Copenhaga.

De la anunţ, hotelurile au fost luate cu asalt, făcând aproape imposibilă găsirea unui tren sau a unui zbor intern spre Copenhaga în acest weekend.

Poliţia se aşteaptă la un val de oameni în capitala regatului scandinav de 5,9 milioane de locuitori.

Ceremonia de încoronare va fi una cu mare fast, care va începe duminică, la ora 15.00 (14.00 GMT).

Premierul Mette Frederiksen va proclama urcarea pe tron a lui Frederik al X-lea de la balconul castelului Christianborg, sediul Parlamentului şi al executivului, înainte ca noul rege şi soţia sa să traverseze centrul oraşului într-o trăsură.

Protocolul pentru această zi reflectă în linii mari tradiţia daneză în materie de succesiune.

În Danemarca, rolul monarhului, şeful statului, este în principal reprezentativ şi ceremonial.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *