Incident la centrala nucleară Zaporojie: Armata ucraineană a lovit cupola unui reactor

Duminică, armata ucraineană a lovit cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei nucleare Zaporojie, conform declarației administrației instalate de Rusia la centrală, citată de Agerpres. Potrivit informațiilor furnizate, nivelurile de radiații rămân normale, iar daunele semnalate nu sunt grave.

Atacul, atribuit unei dronei ucrainene, a ridicat preocupări la nivel internațional, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că a fost informată despre incident. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a subliniat importanța evitării acțiunilor care ar putea pune în pericol securitatea nucleară.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, găzduiește șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320, alimentate cu uraniu 235 și răcite cu apă. În prezent, reactorarele nr. 1, 2, 5 și 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparații, iar reactorul nr. 4 este în oprire la cald.

Administrația centrală a confirmat că atacul s-a concentrat asupra clădirii care adăpostește reactorul nr. 6 al centralei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *