Începe Festivalul ”George Enescu”: București – capitala muzicii clasice, timp de o lună

Duminică, 27 august, începe Festivalul Internațional George Enescu – unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului va fi deschisă, la Sala Palatului, cu un concert susținut de Filarmonica „George Enescu”, condusă de Cristian Măcelaru, director artistic al festivalului, avându-l solist pe violoncelistul francez Gautier Capuçon. În program: Dvořák – Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104, Enescu – Rapsodia română în re major op.11 nr. 2, Strauss – Suita Cavalerul Rozelor op. 59.

TVR transmite în exclusivitate Festivalul

Spectacolul de deschidere va fi transmis în direct pe TVR 1, TVR CULTURAL, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, duminică, 27 august, de la ora 19.30 şi va fi precedat de o ediţie specială (de la ora 19.00), cu intervenţii şi interviuri de pe covorul roşu realizate de moderatorul Marius Constantinescu. Toate celelalte concerte vor putea fi urmărite pe TVR CULTURAL, de la orele 17.00 sau 20.00 şi vor fi, la rândul lor, precedate de ediţii speciale.

Generozitate prin muzică

Festivalul are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema este “Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul include peste 3.500 de artiști și peste 40 de orchestre din 16 țări, cu lucrări clasice, dar și de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii. Anul acesta vor avea loc concerte la București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Bacău și Lugoj.

Între invitații de prestigiu se află: Filarmonica din Viena, Orchestra Regală din Amsterdam, Orchestra Națională a Franței, London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică WDR din Köln, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra de Cameră Dogma, Orchestra Cameristi della Scala, Collegium Vocale Gent, Orchestra de cameră Berlin Academy of American Music, Camerata Salzburg, Filarmonica Teatrului Comunal din Bologna, ansamblul francez de muzică barocă Les Arts Florissants, precum și cea mai veche orchestră simfonică civică din lume, Gewandhaus din Leipzig.

O dată la doi ani

”O dată la doi ani, mii de muzicieni, cele mai bune orchestre și artiști din lume încântă publicul prin concertele lor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Un ciclu complet al lucrărilor lui George Enescu, operă, concerte pentru întreaga familie, muzică modernă și contemporană, premiere mondiale și românești, alături de cea mai inspirată selecție de muzici clasice, romantice și baroce dezvăluie un eveniment cu adevărat unic, realizat cu dragoste, generozitate și excelență.

Festivalul Internațional George Enescu se desfășoară la București încă din 1958, pentru a onora și celebra memoria, muzica și personalitatea compozitorului, pianistului, violonistului și dirijorului român George Enescu – considerat „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace” – se arată pe site-ul festivalului, unde poate fi găsit programul complet al concertelor: George Enescu International Festival​ 2023 | George Enescu Festival (festivalenescu.ro)

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *