Incendiile forestiere obligă alte mii de persoane să părăsească locuințele din Franța

Alte mii de persoane au fost evacuate din casele lor din sud-vestul Franței, în timp ce un incendiu de vegetație continuă să facă ravagii în regiune, potrivit autorităților locale. Aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate luni din Les Miquelots, un cartier din sudul orașului Teste-de-Buch, iar altor 3.000 li s-a spus să părăsească Pyla-sur-Mer, la est.

Pompierii nu au reușit să controleze incendiul în apropierea Dunei de Pilat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa și un punct fierbinte al turismului estival, unde vânturile care se schimbă rapid au crescut riscul de propagare a focului la zonele rezidențiale care s-au aflat sub nori de fum otrăvitor, au spus ei. „Fumul este toxic”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Arnaud Mendousse, pentru agenția de presă AFP. „Protejarea populației este o chestiune de sănătate publică”.

Incendiile forestiere produc și mai multe pagube în Franța

Incendiul este unul dintre cele două incendii uriașe care fac ravagii de la începutul săptămânii trecute în regiunea Girdonde, la sud de Bordeaux, în timp ce unele părți ale Franței se sufocă sub temperaturi record. De la izbucnirea incendiilor, marți, peste 16.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Vremea în regiune a continuat să fie călduroasă, cu temperaturi prognozate să depășească luni 44 grade C în departamentul Gironde. O alertă roșie a fost declarată pentru acest departament și pentru alte 14 din vestul Franței. Între timp, incendiul de vegetație de pe insula grecească Creta, care a izbucnit vineri și a forțat evacuarea mai multor sate, era sub control, dar nu fusese încă stins până luni, au anunțat autoritățile. Aproximativ 120 de pompieri continuau să lupte cu incendiul, a relatat cotidianul Kathimerini.

Riscul de incendii de vegetație este considerat „foarte ridicat” în zone întinse din Grecia, inclusiv în insulele Euboea, Samos și Lesbos, precum și în Peninsula Peloponez și în zona Atenei. Autoritățile croate din peninsula Istria au emis luni o directivă care interzice utilizarea apei potabile pentru spălarea mașinilor, a străzilor și a altor zone publice, precum și udarea spațiilor verzi private sau publice.

De asemenea, este interzis dușul cu apă potabilă pe plaje și la piscine. O excepție este curățarea piețelor alimentare. Încălcările regulamentului de economisire a apei pot fi pedepsite prin oprirea alimentării cu apă municipală a contravenientului, potrivit presei locale.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii