Incendiile din Grecia – Ultima oră: Se anunță o nouă zi dificilă pentru Rhodos. Creta intră sub risc maxim

Lupta cu incendiile în Grecia continuă pe cele patru fronturi principale: Rhodos, Evia, Corfu și Peloponez – relatează ziarul grec Kathimerini.

Astăzi se așteaptă să fie o zi deosebit de dificilă pentru Rhodos, deoarece, potrivit hărții de prognoză a riscului de incendiu emisă de Secretariatul General pentru Protecție Civilă, insula se află într-o stare de alertă 5, adică maximă.

Din zorii zilei, două aeronave și trei elicoptere au început să arunce apă, iar numărul lor se așteaptă să crească peste zi. Vânturi puternice suflă în zonă, ceea ce face ca munca forțelor terestre să fie deosebit de dificilă.

Incendii mici continuă să existe în Massari și Apollo, unde locuitorii au acționat toată noaptea pentru a împiedica focul să intre în sate.

Preventiv, cel puțin 75 de hoteluri au fost evacuate în zonele sudică și estică ale insulei. Circa 19.000 de turiști și-au văzut vacanța compromisă și sunt în curs de repatriere. Mai multe companii de turism au anulat plecările spre Rhodos în această săptămână, dar continuă să opereze zboruri pentru a-și repatria turiștii.

Situația este gravă, de asemenea, pe insula Evia, unde focul face ravagii în apropierea așezărilor Platanistos și Potami. Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, un mesaj a fost trimis prin 112 celor care se aflau în Platanistos pentru a evacua la Karystos. Forțele terestre care operează în Karystos sunt asistate de două aeronave.

Pe Evia, căutările fermierului dispărut de duminică sunt deocamdată fără rezultat.

Focul continuă să ardă în Corfu, unde, potrivit pompierilor, au existat incendii în zona Perithia. Forțe terestre puternice operează pentru a stinge incendiile, precum și patru aeronave și un elicopter, care se așteaptă să fie întărite cu alte mijloace aeriene de intervenție.

În Peloponez, regiunea Achaia, la Dervenaki există o ușoară îmbunătățire, după o noapte de luptă cu flăcările în defileul Vouraikos, o zonă greu accesibilă pompierilor.

Pericolul rămâne crescut azi

Conform hărții de prognoză a riscului de incendiu emisă de Secretariatul General pentru Protecție Civilă al Ministerului Crizei Climatice și Protecției Civile (civilprotection.gov.gr), pentru astăzi se preconizează:

  • Pericol extrem de incendiu – Stare de alarmă (categoria de pericol 5) pentru următoarele zone: Regiunea Creta (Rethymno, Heraklion, Lassithi), Regiunea Mării Egee de Sud (Rhodos).
  • Pericol foarte ridicat de incendiu (categoria de pericol 4) pentru următoarele zone: Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale, Regiunea Mării Egee de Nord (Samos, Ikaria), Regiunea Mării Egee de Sud (Karpathos, Kalymnos, Kos), Regiunea Tesalia (Larissa, Magnesia) Regiunea Creta (Chania), Regiunea Peloponez, Regiunea Insulelor Ionice, Regiunea Greciei de Vest.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *