Înăsprirea controalelor la exportul de electronice ar putea împiedica efortul de război al Rusiei

Armata rusă ar putea fi în imposibilitatea de a opera armele de înaltă tehnologie și sistemele de comunicații pe care le-a folosit în Ucraina dacă Occidentul ar înăspri controalele la export, se arată într-un raport.

Sistemul militar modern al Rusiei depinde de Occident

Aproape toate sistemele militare moderne ale Moscovei depind de microelectronica fabricată în Occident, se arată în raport. Moscova a găsit modalități de a ocoli sancțiunile și controalele la export. Dacă lacunele ar putea fi închise, spune Rusi, autorul raportului, armata Rusiei ar putea fi degradată permanent.

Cercetătorii de la Rusi, Institutul Regal al Serviciilor Unite, au petrecut luni de zile în Ucraina, examinând 27 dintre cele mai moderne sisteme militare ale Rusiei, capturate, doborâte sau abandonate de trupele rusești. Ei au descoperit cel puțin 450 de tipuri diferite de componente unice, fabricate în străinătate, majoritatea construite în SUA, dar și în alte țări occidentale.

Produse de la mărci cunoscute, precum Sony și Texas Instruments, apar pe câmpul de luptă în sistemele de armament rusești. Nu există nicio sugestie că aceste firme au fost complice la trimiterea de componente în Rusia. Jack Watling, cercetător senior la Rusi și unul dintre autorii raportului de 60 de pagini, a declarat pentru BBC că există o șansă de a interzice permanent accesul Rusiei la aceste componente sensibile, multe dintre ele fiind fabricate în SUA, dar și în Elveția, Olanda, Marea Britanie, Germania și Franța.

„Dacă aceste componente pot fi refuzate, atunci rușii nu vor putea reface arsenalul de echipamente pe care l-au cheltuit în Ucraina”, spune Dr. Watling.

Sistemul rusesc de luptă depinde în mare măsură de ceea ce se numește grevă de recunoaștere

El atrage atenția asupra faptului că Rusia se bazează foarte mult pe artilerie, rachete și rachete care au devastat orașele și satele din estul Ucrainei și au permis forțelor terestre rusești să avanseze lent și progresiv printr-un pustiu distrus.

Sistemul rusesc de luptă depinde în mare măsură de ceea ce se numește grevă de recunoaștere: găsirea țintelor și apoi lovirea lor cu o putere de foc copleșitoare„, spune el. „Și ceea ce am descoperit este că aproape fiecare verigă din acest lanț depinde de componente occidentale”.

Flota rusă de drone pentru câmpul de luptă, care cercetează locațiile pozițiilor ucrainene înainte ca acestea să poată fi bombardate cu artilerie, utilizează, de asemenea, microelectronică, camere și sisteme de comunicații importate. Toate sunt de înaltă specificație și multe dintre ele ar trebui să facă obiectul controalelor la export.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

51 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *