În urma acordului cu Germania, Consiliul UE aprobă utilizarea motoarelor cu combustie după 2035

Acordul încheiat între Berlin și Bruxelles a fost aprobat în formă preliminară de către Consiliul UE. Acesta va permite utilizarea motoarelor pe benzină și motorină atât timp cât acestea sunt alimentate cu combustibili sintetici, neutri din punct de vedere climatic.

Compromisul la care s-a ajuns între Berlin și Bruxelles în weekend a fost aprobat luni de Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER). Planul, care reprezintă o modificare a proiectului iniţial, aprobat de Parlamentul European la cererea Comisiei Europene, va permite producția motoarelor cu ardere internă şi după anul 2035, prin utilizarea de combustibili sintetici, cu emisii poluante zero. Cu toate acestea nu vor mai putea fi fabricate motoare pe benzină, motorină sau de tip hibrid.

„COREPER a aprobat planul ca acordul privind standardele în materie de dioxid de carbon pentru automobile să fie pe agenda Consiliului UE pentru Energie de marţi”, a anunțat Preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

Mai mulți oficiali UE au declarat că anticipează ca majoritatea țărilor să accepte oficial măsura marți.
Cu toate acestea mai multe țări și-au exprimat reticența cu privire la aceste modificări.

Italia s-a declarat nemulţumită de accelerarea procedurilor, datorită faptului că proiectul de compromis nu prevede şi motoare cu biocombustibili. De asemenea aceasta a declarat că noile evoluţii pot genera interpretări şi vor permite menţinerea motoarelor cu ardere internă prin utilizarea de biocombustibili

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *