SUA aprobă ajutorul esențial pentru Ucraina. Suport masiv și pentru Israel și Taiwan

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă pachetul mult aşteptat de 61 de miliarde de dolari, pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Alte 34 de miliarde vor fi alocate sprijinirii Israelului și Taiwanului.

După luni de dispute aprinse, votul a fost categoric: 311 pentru, 112 voturi împotrivă. Această asistenţă militară şi economică trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc marţi.

Momentul votului a fost amânat luni de zile de către republicani, care au cerut ca banii să fie folosiți pentru securizarea graniței dintre SUA și Mexic.

Impuls pentru Kiev

Adoptarea ajutorului masiv „marchează o schimbare semnificativă a curentului politic pentru Ucraina, dar este puțin probabil ca dinamica pe câmpul de luptă să se schimbe imediat.

Cu toate acestea, revenirea sprijinului Americii este un impuls rar pentru Kiev și unul substanțial. Acum, accentul se va muta de la dacă acest ajutor va sosi, la când.

Rapoartele sugerează că unele muniții și echipamente ar putea fi în prima linie în câteva zile”, putând ajuta la oprirea ofensivei ruse, subliniază corespondentul BBC la Kiev.

Suport pentru Israel și Taiwan

De asemenea, Camera Reprezentanţilor a adoptat Suplimentul de securitate pentru Israel, un pachet de 26,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul.

A fost adoptat şi suplimentul de securitate pentru regiunea Indo-Pacific, un pachet de 8,1 miliarde de dolari pentru a contracara acţiunile Chinei în regiunea Indo-Pacific, precizează News.ro. Suma este destinată cu precădere sprijinirii Taiwanului.

„Întărește securitatea noastră”

Pachetul, în sumă totală de 95 de miliarde de dolari, transmite „un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume”, a spus președintele Joe Biden.

„Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice”, a reacționat Volodimir Zelenski.

„Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, conform Agerpres.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *