În portul Odesa, 17 nave încărcate cu grâne așteaptă reluarea exporturilor pe mare

Ucraina este pregătită să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care navele pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului ucrainean, în portul Odesa sunt deja 17 nave încărcate, iar alta este în curs de încărcare. „După semnarea iniţiativei privind grâul, de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru navigaţia în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre”, a spus ministrul, care a fost unul din semnatarii acordului de la Istanbul.

În plus, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat, tot astăzi, portul Cernomorsk şi a declarat că urmează, de asemenea, să se reia livrările de grâne, primele exporturi de cereale urmând să aibă loc înainte de sfârşitul săptămânii.

După două luni de discuții mediate de ONU și Turcia, a fost semnat, vinerea trecută, un acord între Rusia, prin ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și Ucraina, prin ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, privind restabilirea exporturilor de cereale ucrainene. Miercuri, a fost inaugurat și centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, de la Istanbul.

Ucraina, care este al patrulea mare exportator mondial de cereale, și-a exportat până acum cereale pe calea ferată, prin graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, și pe barje, prin porturile de la Dunăre.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *