China și Italia au decis să continue cooperarea comercială

Chiar dacă au existat îndoieli exprimate din partea Romei, China și Italia își mențin angajamentul în cadrul Inițiativei Centura și Drumul, conform declarațiilor făcute de Ministrul Afacerilor Externe al Chinei, Wang Yi.

Luni, în cadrul unei întâlniri cu Viceprim-ministrul italian Antonio Tajani, Wang Yi a subliniat că cooperarea dintre cele două țări în cadrul inițiativei comerciale și de infrastructură a reprezentat un succes notabil.

Acesta a menționat că produse de înaltă calitate din Italia au ajuns în „mii de gospodării” din China, și a subliniat faptul că legăturile istorice dintre cele două țări au contribuit la consolidarea parteneriatului lor.

Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, Wang Yi a dezvăluit că volumul comerțului dintre China și Italia a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, ajungând de la 50 de miliarde de dolari la aproape 80 de miliarde de dolari. Exporturile Italiei către China au înregistrat o creștere de aproximativ 30%.

Italia a devenit prima națiune occidentală majoră care s-a alăturat Inițiativei Centura și Drumul în 2019, în cadrul acestei inițiative globale de comerț și infrastructură modelată după vechiul Drum al Mătăsii. Cu toate acestea, în ultimele luni, Italia a exprimat îndoieli cu privire la beneficiile aduse de această colaborare.

Antonio Tajani, Viceprim-ministrul italian, a afirmat că schimburile bilaterale nu au înregistrat îmbunătățiri semnificative și a menționat că Parlamentul va trebui să decidă dacă va reînnoi, sau nu, participarea la inițiativă.

Roma are timp până în decembrie pentru a lua o decizie oficială cu privire la apartenența sa la Inițiativa Centura și Drumul, acordul urmând să expire în martie 2024. În caz contrar, acesta va fi prelungit automat pentru încă cinci ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *