Ungaria întârzie aderarea Suediei la NATO

Ungaria dă din nou peste cap planurile Suediei privind aderarea la NATO, blocând procesul de ratificare în parlament. Această mișcare vine la doar o zi după ce Turcia oferise un strop de speranță prin inițierea procesului său de ratificare a aderării suedeze la NATO.

Decizia Turciei de a iniția procesul său național de ratificare a aderării Suediei la NATO „nu afectează poziția Ungariei în această chestiune,” a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt internațional al Cabinetului Prim-Ministrului, marți, 24 octombrie.

În schimb, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, și-a păstrat optimismul, declarând că a primit asigurări repetate de la omologul său maghiar că Ungaria nu va întârzia aderarea Suediei la NATO. Cu toate acestea, nu a putut oferi o estimare exactă a momentului când acest lucru se va întâmpla.

NATO nu a intervenit încă pentru a rezolva problema, iar diplomații au ignorat în repetate rânduri obstacolul creat de Ungaria în procesul de ratificare. Aceștia au exercitat în schimb presiune asupra Turciei, care a amânat procesul de ratificare, susținând că Stockholm-ul nu a abordat suficient problema terorismului și că a servit ca adăpost pentru activiștii kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști.

Cu un termen incert pentru procesele de ratificare din Ungaria și Turcia, Suedia rămâne în așteptare, fără o dată precisă pentru aderarea sa completă la alianța militară occidentală.

„Nu stabilesc nicio dată,” a declarat Kristersson într-o conferință de presă marți, adăugând că a fost „întotdeauna convins că [Suedia] va ajunge la punctul în care suntem acum și că acest lucru va duce la ratificarea finală de către ambele parlamente [al Turciei și Ungariei].”

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat de asemenea, vorbind alături de Kristersson, că a „[primit exact aceleași semnale ca și Ulf [Kristersson], anume că Ungaria nu va întârzia procesul, că Ungaria nu va fi ultima țară care ratifică.”

„Și, deoarece sunt două țări care nu au ratificat încă, este firesc ca acest lucru să se întâmple rapid și în Ungaria,” a adăugat acesta.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *