În ciuda interzicerii TikTok, europarlamentarii se agață de aplicație

Deși provoacă îngrijorări în materie de securitate, TikTok este un instrument politic mult prea eficient la care unii parlamentari europeni nu vor să renunțe.

Personalul Parlamentului European a avut termen până pe 20 martie să elimine aplicația de partajare a videoclipurilor de pe orice dispozitiv de serviciu, după ce Roberta Metsola, președinta organului legislativ, a emis luna trecută o directivă prin care sublinia pericolele pentru securitatea cibernetică.

De asemenea, instituția i-a îndemnat pe parlamentarii europeni și consilierii lor politici să nu mai folosească aplicația.

Cu toate acestea, având în vedere că alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru sfârșitul primăverii anului 2024, organizațiile politice ale Camerei și mulți dintre membrii acesteia au decis să continue să utilizeze aplicația pentru a face apel la baza de utilizatori tineri ai platformei.

Potrivit datelor oficiale ale TikTok, 125 de milioane de oameni din Europa folosesc în mod regulat aplicația în fiecare lună.

Pierderea audienței sau securitatea cibernetică?

Cu doar câteva luni înainte de impunerea acestei interdicții, un document intitulat „strategia TikTok” a Direcției Generale de Comunicare a Parlamentului European din 18 noiembrie, aproba lansarea unui cont oficial al Parlamentului pe această aplicație.

Documentul, văzut de POLITICO, menționa că „Membrii și grupurile politice deschid progresiv conturi TikTok, pentru a comunica mai ușor cu Generația Z și la alți tineri care vor vota pentru prima dată la alegerile europene din 2024”.

Astfel: ”scopul principal al deschiderii unui canal TikTok pentru Parlamentul European este pentru a se conecta direct cu generația tânără și alegătorii”. Documentul a mai susținut că înființarea unui cont oficial TikTok ar putea ajuta la combaterea dezinformării cu privire la conflictul din Ucraina.

Astfel de argumente sunt folosite acum de grupurile parlamentare dar și de membrii individuali ai parlamentului care luptă împotriva încercărilor de a le limita accesul pe această aplicație.

Soluții alternative

Purtătorul de cuvânt al Partidul Popular European (PPE), cea mai mare organizație, cu 51.000 de urmăritori TikTok, Pedro López, a calificat anterior decizia Parlamentului de a întrerupe utilizarea TikTok drept „absurdă” și a promis că contul partidului va continua să fie activ. „Vom folosi computere speciale numai pentru TikTok, neconectate la nicio rețea a Parlamentului European sau a PPE”, a declarat López pentru POLITICO.

La rândul lor și organizațiile Stânga și Liberalii au declarat că vor adopta această tactică pentru a evita interdicția de a folosi echipamentele de servici precum telefoane, computere sau tablete.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *