În California, preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, salută sprijinul „neclintit” al SUA

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a salutat miercuri prezenţa unei importante delegaţii a Congresului american în cursul călătoriei sale în California, dovadă în opinia sa a sprijinului „neclintit” al Washingtonului în faţa Beijingului, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Lidera de 66 de ani s-a întâlnit cu republicanul Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, în pofida ameninţărilor repetate de retorsiune ale Chinei. Alesul de California a subliniat că relaţia dintre Taipei şi Washington este „mai puternică” decât a fost vreodată.

Kevin McCarthy a fost înconjurat de un grup mare de congresmeni, atât republicani, cât şi democraţi, la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, în apropiere de Los Angeles.

Acest „tranzit” al liderei taiwaneze prin California, după un turneu în America Latină, irită foarte mult Beijingul care a promis că va „riposta” şi şi-a înmulţit declaraţiile furioase în ultimele săptămâni.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie alipite la continent, favorizând „reunificarea paşnică”, dar fără a exclude folosirea forţei. În numele principiului său „o singură Chină”, nicio ţară poate întreţine legături oficiale cu Beijingul şi Taipeiul în acelaşi timp.

Ministerul de Externe de la Beijing a avertizat luni că „se opune ferm” întâlnirii prevăzute între al treilea personaj al statului american şi lidera taiwaneză, provenită din rândurile unui partid proindependenţă.

Beijingul a explicat, de asemenea, că este pregătit să-şi „apere ferm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, fără a menţiona în mod expres eventualele manevre militare.

Statele Unite întreţin de multă vreme o „ambiguitate strategică” în privinţa Taiwanului. Washingtonul recunoaşte Beijingul din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.

În august 2022, Nancy Pelosi, preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, a vizitat Taiwanul, provocând furia Chinei, care a replicat cu exerciţii militare de mare amploare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *