Impasul creditelor fiscale pentru vehiculele electrice prelungește negocierile dintre UE și SUA

Bruxelles și Washington se găsesc într-o dispută cu privire la soluționarea conflictului referitor la creditele fiscale pentru vehiculele electrice. Impasul dintre cele două puteri amenință să prelungească negocierile, punând producătorii europeni de automobile într-o poziție defavorabilă pe piața auto americană.

Pe măsură ce SUA își propun să promoveze producția internă de vehicule electrice și să combată schimbările climatice, ruptura de UE adaugă presiune relației bilaterale.

Uniunea Europeană a susținut o înțelegere mai flexibilă cu privire la mineralele critice utilizate în bateriile pentru mașini electrice, permițând un proces simplificat care nu necesită aprobarea țărilor membre. Cu toate acestea, administrația Biden se confruntă cu presiuni din partea legislatorilor pentru a obține un pact obligatoriu. SUA doresc ca Europa să se angajeze să crească oferta acestor minerale în schimbul stimulentelor fiscale, care au fost introduse prin legea climatică adoptată de democrați anul trecut.

Disputa gravitează în jurul categorizării acordului. Legea de reducere a inflației prevede ca orice acord privind mineralele să fie etichetat drept „acord de liber schimb” pentru a beneficia de credite fiscale. UE propune un „instrument non-obligatoriu” sau un „acord executiv” pentru a evita procesul îndelungat de ratificare, în timp ce SUA insistă asupra angajamentelor obligatorii. Absența unui acord similar între UE și SUA complică și mai mult problema.

Cu toate că au loc întâlniri regulate între șeful Comerțului al UE, Valdis Dombrovskis, și reprezentanta SUA pentru Comerț, Katherine Tai, viitorul acordului rămâne incert. Pe măsură ce discuțiile persistă, ambele părți recunosc importanța unui acord cuprinzător care să stimuleze producția de minerale și să asigure surse durabile și de încredere.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *