Hszi Csin-ping és Biden erősíti a kínai-amerikai kapcsolatokat

A kínai vezető, Xi Jinping, figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy kerülje el a Kína elnyomására vagy korlátozására vonatkozó terveket a szerdán zajlott intenzív tárgyalások során Joe Biden elnökkel, San Francisco közelében. Az információkat a kínai állami média szolgáltatta, a CNN tájékoztatása szerint – írja a Rador Radio România.

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua szerint Xi Jinping hangsúlyozta, hogy Kína nem szándékozik felülmúlni vagy megingatni az Egyesült Államokat, és az Egyesült Államoknak nem kellene terveznie a Kína elnyomását vagy korlátozását. „A két félnek meg kell értenie egymás elveit és határait, nem kell problémákat teremteni vagy táplálni, és nem kell átlépni a határokat, hanem inkább többet kell kommunikálni, több párbeszédet és megbeszélést kell folytatni, valamint nyugodtan kell kezelni a nézeteltéréseket és baleseteket,” – nyilatkozta Xi Jinping.

A két vezető hangsúlyozta a kölcsönös tisztelet, a békés együttélés, a kommunikáció fenntartásának és a konfliktusok megelőzésének szükségességét a Xinhua szerint.

Xi és Biden találkozója jelentős lépés előre az két hatalom között, amelyek fokozatosan helyreállították a kapcsolatokat, miután Peking megszakította azokat 2022 augusztusában, egykor az akkori Képviselőházi elnök, Nancy Pelosi, taiwani látogatása után. A két ország egyetértett a magas szintű katonai kommunikáció újrakezdésében, együttműködtek a drogellenes harcban, és folytatták a védelmi miniszterek találkozóit és a tengeri katonai biztonsági konzultációkat a Xinhua szerint.

Ami a Tajvant érinti, Xi Jinping elmondta Joe Biden elnöknek, hogy az Egyesült Államoknak „konkrét intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy tiszteletben tartsa az ígéretét és ne támogassa Tajvan függetlenségét”. Xi felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne fegyverezze fel Tajvant, és támogassa Kína „békés újraegyesítését”, hangsúlyozva, hogy Kína végül el fogja érni az újraegyesítést. Xi megjegyezte, hogy a Tajvani kérdés mindig is a legfontosabb és legérzékenyebb kérdés volt az Egyesült Államok és Kína kapcsolatában a Xinhua szerint.

Xi megjegyzései a Tajvani választások előtt történtek, amelyek rendkívül fontosak lesznek januárban, és a feszültségek Kínával dominálni fognak a kampány napirendjét. A Kínai Kommunista Párt, amely jelenleg hatalmon van, Kínát Kína területének tekinti, annak ellenére, hogy soha nem volt uralma az őt lakó 23 millió embert számláló szigeten. Xi azt ígérte, hogy soha nem fogja feladni az erő alkalmazását a Tajvan „újraegyesítésére”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *