Hszi Csin-ping az Oroszország és Ukrajna közötti békepárbeszéd támogatását sürgeti

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a világ nagyhatalmainak bevonását kérte az Oroszország és Ukrajna közötti közvetlen párbeszéd újraindításába a térségbeli konfliktus politikai megoldása érdekében.

A pekingi tárgyalásokon Hszi Csin-ping hangsúlyozta a kedvező feltételek megteremtésének és a közvetlen tárgyalások folytatásához és a gyors tűzszünet eléréséhez nyújtott segítségnyújtás fontosságát. „Minden párt érdeke, hogy politikai megoldást keressenek” – idézte a kínai vezetőt a CCTV állami műsorszolgáltató.

Hszi Csin-ping elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek az ukrán válság kezelésében tett erőfeszítéseiért, és hangsúlyozta Peking és Budapest nézeteinek konvergenciáját az ügyben. Orbán ugyanakkor üdvözölte Kína „világbékét stabilizáló erőként” betöltött szerepét, kiemelve Peking ezzel kapcsolatos konstruktív kezdeményezéseit.

A nemzetközi „békemissziót” teljesítő magyar kormányfő pekingi látogatását azzal indokolta, hogy Kína fontos szerepet tölt be az ukrajnai béke elősegítésében, kiemelve Magyarország hajlandóságát a Kínával való szoros együttműködésre a konfliktus békés megoldása érdekében.

Orbán Viktor kínai látogatására azt követően került sor, hogy a közelmúltban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijvel, Magyarország Európai Uniós elnöksége kapcsán.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *