Hackerii ruși au pătruns în sistemul Kyivstar, cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina

Hackerii ruși din cadrul grupului Sandworm au reușit să spargă sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar încă din luna mai a anului trecut, dezvăluie șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Illia Vitiuk, într-un interviu acordat Reuters.

Atacul cibernetic, considerat printre cele mai severe de la invazia Rusiei în Ucraina, a cauzat întreruperea serviciilor pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de câteva zile, începând cu data de 12 decembrie.

Potrivit lui Vitiuk, atacul a avut un impact devastator asupra Kyivstar, ștergând „aproape totul”, inclusiv mii de servere virtuale și PC-uri. Acesta este descris ca fiind primul exemplu de atac cibernetic distructiv care „a distrus complet nucleul unui operator de telecomunicații”. În plus, se susține că atacul a avut drept scop nu doar distrugerea, ci și provocarea unui impact psihologic și colectarea de informații.

De asemenea, bancomatele care folosesc cartele SIM Kyivstar pentru internet au încetat să mai funcționeze, iar sistemul de alarmă în caz de raid aerian a fost afectat în unele regiuni.

Illia Vitiuk a subliniat că acest incident ar trebui să fie un „mare avertisment” pentru Occident, subliniind vulnerabilitatea sistemelor de telecomunicații față de atacurile cibernetice. Acesta a evidențiat că Kyivstar, o companie privată, a investit semnificativ în securitatea cibernetică, iar atacul a demonstrat că nimeni nu este imun la amenințările cibernetice.

Cu toate eforturile de recuperare, directorul general al Kyivstar, Oleksandr Komarov, a declarat că toate serviciile au fost restabilite în întreaga țară pe 20 decembrie. Cu toate acestea, anchetatorii SBU continuă să investigheze detaliile atacului, inclusiv modalitatea de penetrare a sistemului și identificarea eventualelor colaborări interne.

Autoritățile ucrainene îndeamnă Occidentul să ia în serios acest incident și să-și întărească măsurile de securitate cibernetică pentru a preveni astfel de atacuri în viitor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *