Guvernul ungar a primit o altă scrisoare de la Bruxelles

Dacă Bruxelles-ul și Budapesta nu reușesc să ajungă la un consens, la sfârșitul procesului, Ungaria ar putea pierde o sumă mare de subvenții UE. Decizia finală în acest sens va fi luată de Consiliul miniștrilor de finanțe din țările UE în cadrul unei proceduri cu majoritate calificată.

În aprilie, Uniunea Europeană a inițiat proceduri împotriva Ungariei, deoarece statul a periclitat în mod continuu interesele financiare ale Uniunii prin încălcarea statului de drept.

Guvernul ungar a trimis un răspuns oficial menit să ofere un răspuns vis a vis de preocupările Uniunii în luna iunie, însă explicațiile oficialilor maghiari nu au reușit să convingă Comisia.

Ca răspuns la scrisoarea guvernului ungar, Comisia Europeană a decis, în cadrul ședinței ce a avut loc în această miercuri, să trimită o nouă scrisoare guvernului ungar cu privire la așteptările acesteia și la măsurile planificate pentru statul îndeplinirea atribuțiilor unui stat de drept. Ministrul Justiției, Judit Varga, are o lună pentru a răspunde, transmite Népszava.

Comisia continuă să refuze aprobarea planului de redresare al Ungariei din cauza preocupărilor legate de statul de drept care, în opinia executivului, rămân neabordate.

Budapesta a cerut inițial 7,2 miliarde de euro sub formă de granturi de la fondul de recuperare al UE de 750 de miliarde de euro.

Preocupările se referă la nereglementări sistematice în toată țara, care implică corupție, nepotism și fraudă în achizițiile publice și alocarea de fonduri publice.

Ungaria are una dintre cele mai mari rate din UE de licitații cu un singur ofertant, în baza căruia un contract public este atribuit singurei companii care a aplicat ca candidat.

Schimbul de scrisori va continua până în septembrie, când Comisia trebuie să decidă dacă își încheie procedurile sau îl transmite Consiliului Miniștrilor de Finanțe.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii