Slovacia: Reforme după atacul armat

În ciuda șocului imediat și a izbucnirii de solidaritate după recentul atac terorist al unui simpatizant de 19 ani al conspirațiilor de extremă dreapta, societatea slovacă pare să fie măcinată de diviziuni ideologice legate de gen și orientare sexuală.

Doi tineri au fost împușcați și o femeie a fost rănită pe 12 octombrie în timp ce stătea la o masă în fața unui bar destinat persoanelor gay de pe strada Zamocka din capitala, Bratislava. Atacatorul a reușit să scape de la fața locului împușcându-se mortal a doua zi.

Înainte de sinucidere, adolescentul și-a recunoscut faptele și a susținut că nu are regrete într-o postare pe contul său de Twitter.

Acesta, și-a motivat acțiunile într-un manifest de 65 de pagini, inspirat de site-uri extremiste străine, exprimând opinii rasiste și ura împotriva evreilor, comunității LGBTQ și instituțiilor politice existente. Mai mulți politicieni slovaci, inclusiv premierul Eduard Heger, se aflau pe lista sa de ținte „valoroase”.

Crima a stârnit o reacție puternică în rândul publicului slovac, mii de oameni participând la marșurile împotriva violenței și în sprijinul comunității LGBTQ.

Cu toate acestea, politicienii de frunte ai țării au avut aparent probleme în a comunica subiectul — în fața unei populații predominant conservatoare și extrem de polarizate, sub influența relativ puternică a Bisericii Catolice.

Heger, din partidul conservator de guvernământ OLaNO (Oameni obișnuiți și Personalități Independente), și-a cerut el însuși scuze sub presiunea publică pentru „alegerea cuvintelor” inițiale într-o postare de Facebook în care susținea că nimeni nu ar trebui atacat pentru „modul lor de viață”.

„Este absolut inacceptabil, într-o țară liberă și democratică, ca oamenii să moară sau să fie atacați din cauza orientării lor sexuale, rasei, sexului sau credinței”, se arată în versiunea revizuită.

Heger a anunțat, de asemenea, că Ministerul Justiției a fost însărcinat să pregătească o legislație care să abordeze problemele din viața practică a comunității LGBTQ, cum ar fi drepturile de proprietate ale cuplurilor de același sex.

Slovacia este unul dintre cele șase state membre ale UE care nu oferă nicio recunoaștere legală relațiilor între persoanele de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Cu toate acestea, liderul OLaNO și ministrul de finanțe, Igor Matovic, a exclus aprobarea unui parteneriat, subliniind că acesta va depăși manifestul guvernului slovac.

Legislația UE nu obligă statele membre să adopte aceleași reguli privind parteneriatele între persoanele de același sex, dar discriminarea pe motive de orientare sexuală este interzisă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *