Guvernul României prelungește asistența umanitară pentru refugiații ucraineni

Executivul de la București a anunțat că a prelungit perioada de acordare a asistenței umanitare pentru cetățenii străini sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Această decizie a fost luată prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, adoptate în cadrul ședinței de ieri.

Potrivit comunicatului de presă emis de Guvern, această măsură presupune prelungirea ajutorului financiar până la data de 31 martie 2024. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a ajutorului financiar rămân neschimbate, iar finanțarea acestor sume se va face din fonduri europene, ceea ce asigură continuitatea sprijinului acordat celor afectați de conflictul din Ucraina.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat în luna iunie a acestui an un apel de proiecte pentru mai multe țări, inclusiv România, cu finanțare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migrație și Integrare, având un buget alocat de 50 de milioane de euro. Termenul de transmitere a aplicațiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023, iar acestea trebuie să conțină un buget estimat cuprins între 7 și 20 de milioane de euro.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a subliniat necesitatea existenței unui cadru legislativ național clar definit pentru acordarea sumelor forfetare și pentru anul 2024. În acest context, România a luat măsuri pentru a crea acest cadru normativ, care va permite acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare a refugiaților ucraineni. Acest cadru normativ a fost adoptat în reuniunea de ieri a Executivului, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *