Vaccin anti-Covid: Guvernul României se judecă cu Pfizer

Guvernul României va emite astăzi un memorandum prin care împuternicește Ministerul Finanțelor să contracteze servicii de asistență juridică pentru reprezentarea țării în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles. Compania farmaceutică Pfizer a intentat un proces statului român, înregistrat cu numărul F5331-23, având primul termen de judecată la data de 20 februarie 2024.

Cauza procesului are la bază un litigiu generat de neîncheierea achiziției de către România a 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Autoritățile de la București au fost notificate în luna decembrie a anului trecut cu privire la deschiderea acestui litigiu, iar acum Guvernul a luat măsuri pentru a asigura reprezentarea juridică corespunzătoare.

Procesul se desfășoară în limba franceză, iar firma de avocatură angajată trebuie să aibă cunoștințe solide despre legislația din Belgia. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a exprimat preocuparea în legătură cu impactul procesului asupra credibilității vaccinării în general, subliniind că este crucial ca aceasta să nu fie afectată.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, el a menționat că a discutat cu reprezentanții din Polonia, încercând să coordoneze pozițiile celor două țări implicate, cu posibilitatea unei reprezentări comune în proces, inclusiv cu Ungaria, o a treia țară vizată de un astfel de litigiu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *