Polonia virează spre politici pro-mediu

Polonia nu va mai da UE în judecată pentru a încerca să anuleze politici privind schimbările climatice și se pregătește să stopeze procesele în instanță pe care guvernul anterior le-a intentat, au declarat pentru Reuters surse din interiorul guvernului polonez.

După ani de rezistență la politici climatice ale Uniunii Europene din partea partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), alegerile din octombrie 2023 din Polonia au marcat o schimbare în poziția Varșoviei privind combaterea schimbărilor climatice.

Noul guvern pro-european, al premierului centrist Donald Tusk, intenționează să retragă acțiunile legale în curs împotriva unora dintre principalele politici ale UE privind schimbările climatice, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale și de la vârful UE.

Guvernul anterior al Poloniei a intentat procese la instanța superioară a UE, precum patru cazuri de anul trecut, în încercarea de a anula politicile climatice ale UE: o lege care interzice vânzările de mașini noi care emit CO2 din 2035, o politică a UE care stabilește obiective naționale de reducere a emisiilor, modificări ale emisiilor de carbon ale UE, obiectivul de a proteja pădurile, astfel încât acestea să poată stoca mai mult carbon.

Guvernul Tusk intenționează să anuleze cauzele în justiție și coordonează o decizie între ministerele implicate.

Guvernul a semnalat deja planuri de modificare a unor politici naționale privind mediul, pentru a înlocui mai rapid cărbunele cu energie regenerabilă și a transmis că orice schimbare va include sprijin pentru lucrătorii și industriile afectate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *