Viktor Orban își întărește controlul asupra telecomunicațiilor. Cine preia Vodafone Ungaria?

Compania britanică Vodafone își va vinde afacerea din Ungaria pentru 715 miliarde de forinți (1,8 miliarde de dolari) companiei locale de IT 4iG și statului ungar, consolidând astfel controlul guvernului Orban asupra sectorului telecomunicațiilor.

Acordul – care nu include afacerea de servicii partajate a Vodafone VOIS – este de așteptat să creeze al doilea cel mai mare operator de telecomunicații din Ungaria. 4iG va deține o cotă majoritară de 51%, în timp ce statul maghiar va avea 49% din companie.

„Combinația dintre 4iG și Vodafone este un pas semnificativ spre construirea unui campion național deținut de Ungaria în sectorul tehnologiei informației și cel al comunicațiilor”, a declarat 4iG într-un comunicat, luni.

4iG a crescut exponențial în ultimii ani, devenind principalul grup de telecomunicații în Ungaria, prin achiziții, contracte de stat profitabile și creșterea operațiunilor.

Mai mulți oameni de afaceri apropiați partidului de guvernământ Fidesz au ajuns să domine mai multe industrii, deoarece guvernul Orban, confirmat pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, își extinde implicarea directă într-o serie de sectoare-cheie.

Acest obiectiv guvernamental a fost deja atins în sectorul bancar, cel energetic și în mass-media, iar acum există această oportunitate ca o companie de stat să devină un jucător serios și pe piața telecomunicațiilor.

Tranzacția este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

„După finalizarea cu succes a acestei achiziții, guvernul va îndeplini cu succes toate condițiile pentru a crea o companie maghiară, cu capital național, cu rol de lider pe piață, care poate contribui la îmbunătățirea competitivității țării, prin îndeplinirea provocărilor digitale ale secolului 21 și care să ofere servicii de calitate celor aproape patru milioane de clienți”– a anunțat compania 4iG.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *