Guvernul Italiei, în pericol să cadă

Guvernul de largă coaliție al premierului italian Mario Draghi riscă să se prăbușească dacă Five Star Movement își va pune în aplicare amenințarea de a se retrage, ceea ce ridică perspectiva unor alegeri anticipate.

Personaje de rang înalt din 5-Star, conduse de fostul premier Giuseppe Conte, s-au întâlnit miercuri pentru a decide dacă vor rămâne în coaliție, după ce au emis o serie de cereri politice înainte de votul de încredere de joi. Italia urmează să organizeze alegeri naționale în prima jumătate a anului 2023, iar tensiunile sunt în creștere între membrii coaliției pe care Draghi a condus-o în ultimele 18 luni.

Draghi nu mai este susținut dacă Five Star Movement se va retrage din coaliție

În cadrul unei conferințe de presă la Roma, Matteo Salvini, șeful Ligii de dreapta, a declarat că partidul său nu va continua să îl susțină pe Draghi dacă 5-Star se va retrage din coaliție. Alegerile anticipate sunt cea mai bună soluție, a spus el.

„Dacă un partid din coaliție nu susține un decret guvernamental, asta este, ajunge, pare clar că ar trebui să mergem la alegeri”, a spus el.

Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, nu este de asemenea dispus să formeze un nou guvern fără 5-Star, a declarat o sursă din partid pentru Reuters. În încercarea de a atenua tensiunile, Draghi a declarat marți că multe dintre prioritățile politice ale 5-Star se suprapun cu cele ale guvernului, dar a avertizat împotriva cererilor continue din partea partenerilor de coaliție.

„Un guvern nu funcționează cu ultimatumuri, își pierde rostul existenței sale”, a declarat Draghi la o conferință de presă, adăugând că nu va fi dispus să continue în funcția de prim-ministru dacă 5-Star se retrage.

Italia ar putea vota cel mai devreme în toamnă, dar ar fi neobișnuit să organizeze alegeri atunci, deoarece s-ar suprapune cu elaborarea și aprobarea parlamentară a legii bugetului pentru anul următor.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii