Guvernul grec – gata să cadă, după noile dezvăluiri despre accidentul feroviar

Guvernul de centru-dreapta din Grecia se află în mijlocul unei crize politice iminente, în contextul unei moțiuni de cenzură programate să fie supusă votului marți.

Inițiată de Partidul Socialist Pan-Helenic (Pasok) și sprijinită de alte partide de opoziție, moțiunea vine în urma unor acuzații de distorsionare a informațiilor legate de un tragic accident feroviar soldat cu 57 de decese.

Stefanos Kasselakis, liderul principal al opoziției Syriza, a cerut demisia premierului Kyriakos Mitsotakis și a solicitat organizarea de alegeri anticipate sub supravegherea observatorilor internaționali.

Accidentul de acum un an, în care un tren interurban a intrat în coliziune cu un tren de marfă în apropierea orașului Larissa, a adus durere și indignare națională, mai ales din cauza faptului că majoritatea victimelor erau tineri studenți.

Familiile victimelor și opoziția au acuzat guvernul că încearcă să ascundă adevărul, iar o petiție recentă înaintată Parlamentului European, semnată de peste 1,3 milioane de oameni, cere intervenția UE în investigarea accidentului și tragerea la răspundere a politicienilor implicați.

În timp ce guvernul neagă acuzațiile de distorsionare a adevărului, un raport recent al publicației To Vima a scos la iveală noi dovezi care confirmă bănuielile publicului. Potrivit acestora conversațiile dintre muncitorii de la tren în noaptea accidentului ar fi fost distorsionate, subliniind neclaritățile ce necesită răspunsuri urgente.

În mijlocul acestei crize, procurorul-șef al UE, Laura Kövesi, a ridicat, de asemenea, semne de întrebare asupra transparenței și cooperării autorităților elene în investigația incidentului. Declarațiile ei au stârnit o controversă suplimentară în cadrul guvernului de la Atena.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *