Guvernul francez a supraviețuit voturilor de cenzură

Administrația lui Emmanuel Macron a evitat luni voturile de cenzură în parlamentul francez, după ce a adoptat săptămâna trecută o reformă a pensiilor extrem de nepopulară, care a indignat publicul și provocat proteste și blocaje în toată țara.

Într-un vot cu mize mari în camera inferioară a parlamentului, 278 de deputați, majoritatea de stânga sau extrema dreaptă, au votat în favoarea unei moțiuni de cenzură. Votul a fost extrem de aproape de cele 287 de voturi necesare pentru a răsturna guvernul. La rândul ei, cea de-a doua moțiune, susținută doar de Mitingul Național de extremă dreapta, a strâns doar 94 de voturi.

„Administrația și reforma ar fi putut fi răsturnate cu o diferență de doar nouă voturi” potrivit deputatului de stânga Mathilde Panot.

„Francezii consideră deja administrația ca fiind una incompetentă și lipsită de orice credibilitate.” a adăugat aceasta

Protestele și grevele care au cuprins o serie de industrii, inclusiv cele din sectorul transporturilor, energiei și salubrității, reflectă tensiunile din sfera politică. În cea de-a cincisprezecea zi de grevă a personalului de salubritate, gunoiul din Paris se adună pe străzi, iar orașul a început să miroasă a mâncare putrezită.

De asemenea, cele trei incineratoare principale care deservesc capitala Franței au fost în mare parte blocate, la fel ca și un centru de sortare a gunoiului din nord-vestul Parisului.

blank

Macron se va întâlni marți dimineață cu premierul Elisabeth Borne și cu membrii alianței sale centriste. Președintele a ales să nu facă declarații din momentul în care a decis să înainteze proiectul de lege săptămâna trecută.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *