Guvernul Cehiei rezistă moțiunii de cenzură, pe fondul inflației și crizei energetice

Guvernul Cehiei a supraviețuit vineri unui vot de neîncredere, după o dezbatere maraton de 22 de ore în parlament, pe fondul acuzațiilor opoziției privind lipsa de acțiune în fața creșterii inflației și a prețurilor la energie.

Votul a arătat modul în care criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică, în timp ce creșterea prețurilor la energie se adaugă la inflație, care a atins deja niveluri nemaiîntâlnite în ultimele trei decenii. Coaliția de centru-dreapta, formată din cinci partide și condusă de prim-ministrul Petr Fiala, are o majoritate de opt locuri în camera inferioară, care are 200 de locuri, refuzând cu ușurință celor două partide de opoziție majoritatea de 101 necesară pentru voturile parlamentare. Parlamentarii s-au reunit joi și au dezbătut moțiunea pe parcursul nopții, înainte de votul de vineri la prânz.

Guvernul Cehiei a trecut peste un vot de neîncredere

„Premierul Fiala și miniștrii săi nu sunt capabili să conducă țara noastră. Criza energetică le-a scăpat complet din mână”, a declarat liderul opoziției Andrej Babis în fața legislatorilor.

Fostul premier Babis, un miliardar care a fost învins în alegerile de anul trecut, a acuzat, de asemenea, guvernul de legături cu persoane anchetate pentru presupusă corupție într-un scandal care a forțat demisia șefului serviciilor secrete.

O pierdere a încrederii ar fi fost o rușine pentru guvernul ceh, care conduce președinția rotativă a Uniunii Europene, în timp ce blocul încearcă să mențină unitatea pentru sprijinul acordat Ucrainei, găsind în același timp o modalitate de a opri creșterea prețurilor la energie ca urmare a reducerii livrărilor de gaz rusesc.

Opoziția critică inițiativele guvernamentale de ajutorare a gospodăriilor și a întreprinderilor, inclusiv un plan anunțat în această săptămână de sprijinire a firmelor mari consumatoare de energie printr-un program în valoare de până la 28 de miliarde de coroane cehe (1,15 miliarde de dolari). Fiala a declarat că guvernul său a pus deoparte 177 de miliarde de coroane, adică aproape 3% din produsul intern brut, în total, pentru a ajuta oamenii să facă față creșterii prețurilor.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, superb blog structure! How long have you been blogging for?
    you make running a blog look easy. The total glance of your site is great,
    as neatly as the content! You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *