Guvernul Cehiei rezistă moțiunii de cenzură, pe fondul inflației și crizei energetice

Guvernul Cehiei a supraviețuit vineri unui vot de neîncredere, după o dezbatere maraton de 22 de ore în parlament, pe fondul acuzațiilor opoziției privind lipsa de acțiune în fața creșterii inflației și a prețurilor la energie.

Votul a arătat modul în care criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică, în timp ce creșterea prețurilor la energie se adaugă la inflație, care a atins deja niveluri nemaiîntâlnite în ultimele trei decenii. Coaliția de centru-dreapta, formată din cinci partide și condusă de prim-ministrul Petr Fiala, are o majoritate de opt locuri în camera inferioară, care are 200 de locuri, refuzând cu ușurință celor două partide de opoziție majoritatea de 101 necesară pentru voturile parlamentare. Parlamentarii s-au reunit joi și au dezbătut moțiunea pe parcursul nopții, înainte de votul de vineri la prânz.

Guvernul Cehiei a trecut peste un vot de neîncredere

„Premierul Fiala și miniștrii săi nu sunt capabili să conducă țara noastră. Criza energetică le-a scăpat complet din mână”, a declarat liderul opoziției Andrej Babis în fața legislatorilor.

Fostul premier Babis, un miliardar care a fost învins în alegerile de anul trecut, a acuzat, de asemenea, guvernul de legături cu persoane anchetate pentru presupusă corupție într-un scandal care a forțat demisia șefului serviciilor secrete.

O pierdere a încrederii ar fi fost o rușine pentru guvernul ceh, care conduce președinția rotativă a Uniunii Europene, în timp ce blocul încearcă să mențină unitatea pentru sprijinul acordat Ucrainei, găsind în același timp o modalitate de a opri creșterea prețurilor la energie ca urmare a reducerii livrărilor de gaz rusesc.

Opoziția critică inițiativele guvernamentale de ajutorare a gospodăriilor și a întreprinderilor, inclusiv un plan anunțat în această săptămână de sprijinire a firmelor mari consumatoare de energie printr-un program în valoare de până la 28 de miliarde de coroane cehe (1,15 miliarde de dolari). Fiala a declarat că guvernul său a pus deoparte 177 de miliarde de coroane, adică aproape 3% din produsul intern brut, în total, pentru a ajuta oamenii să facă față creșterii prețurilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *