Guvernul Bulgariei, prins între un vot de neîncredere și turbulențe politice

Un vot de neîncredere miercuri amenință să răstoarne guvernul Bulgariei și pe prim-ministrul Kiril Petkov, care s-a angajat să combată corupția și a adoptat o poziție neobișnuit de fermă împotriva Rusiei.

Coaliția cvadripartită a lui Petkov a preluat mandatul în urmă cu șase luni, dar s-a dezintegrat la începutul acestei luni din cauza unor dezacorduri privind cheltuielile bugetare și dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Țara se confruntă acum cu o nouă rundă de turbulențe politice și, probabil, cu al patrulea scrutin național din aprilie 2021, punând în pericol milioane de euro din fondurile de redresare ale UE și planurile sale de a adopta moneda euro în 2024.

Blocajul ar putea, de asemenea, să împiedice eforturile Bulgariei de a-și asigura intrări stabile de gaze naturale, după ce Moscova a întrerupt livrările de gaze către țara balcanică, dependentă aproape în totalitate de gazul rusesc, din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.

Guvernul Bulgariei riscă să ajungă la o criză politică

Luând cuvântul în timpul unei dezbateri privind moțiunea de cenzură în Parlament, marți, Petkov a făcut apel la parlamentari să sprijine cabinetul său în contextul războiului din Ucraina și al creșterii inflației.

„Acest guvern nu va permite să se fure de la contribuabilii bulgari. Trebuie să vă decideți, aveți o șansă reală de a împinge țara într-o criză politică pe timp de război”., a spus Petkov.

Petkov, în vârstă de 42 de ani, absolvent de Harvard, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO fermă, o poziție neobișnuită pentru o țară cu o poziție tradițional prietenoasă față de Rusia. Petkov și-a demis ministrul apărării în februarie pentru că a refuzat să numească „război” invazia rusă în Ucraina, a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei și a fost de acord să repare mașinăria militară grea a Ucrainei, dar nu a trimis arme la Kiev.

Fostul partener de coaliție ITN a părăsit guvernul după ce l-a acuzat pe Petkov că nu a ținut cont de interesele Bulgariei, făcând presiuni pentru ridicarea dreptului de veto asupra negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord, sub presiunea aliaților săi din UE și NATO.

Petkov a susținut că orice decizie privind dreptul de veto va fi supusă la vot în parlament și a acuzat conducerea partidului populist ITN că a împiedicat în mod deliberat agenda anti-corupție a cabinetului.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii