Guvernul a adoptat legea privind energia eoliană din Marea Neagră

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene din Marea Neagră.

Potrivit proiectului legislativ, cel târziu la finalul lunii martie 2025, guvernanții vor aproba, la propunerea ministerului Energiei, și lista cu perimetrele eoliene offshore care pot fi concesionate.

“Aprobăm astăzi şi un proiect esenţial în domeniul energiei. Legea privind energia eoliană offshore ne va ajuta să folosim pe lângă gazul din Marea Neagră o altă resursă majoră a ţării în zona litoralului, respectiv vântul. Avem un potenţial uriaş, există investiţii de miliarde de euro pregătite care aşteptau acest nou cadru legislativ. Acum putem folosi acest potenţial pentru a produce energie verde şi ieftină în folosul românilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și construcție a centralelor electrice eoliene offshore.

În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba și perimetrele eoliene offshore.

„În ritmul impus de proiectul de lege aprobat astăzi în Guvern și transmis Parlamentului spre adoptare în procedură de urgență, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetici Național primul MW de energie eoliană produsă în Marea Neagră”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Contractele de concesiune se pot încheia pentru o perioadă de cel mult 30 de ani, cu posibilitatea unei singure perioade de prelungire de cel mult 10 ani, se preciază în proiectul de lege.

Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puțin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 și 300 GW, până în 2050, potrivit Spotmedia.ro.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *