O nouă vizită americană în Taiwan irită China

Guvernatorul american Eric Holcomb s-a întâlnit, astăzi, cu preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, la Taipei, într-un context de tensiuni sporite cu Beijingul privind suveranitatea asupra insulei, relatează AFP, potrivit news.ro. În deschiderea întâlnirii, președintele Taiwanului a făcut referire la exerciţiile militare desfăşurate de Beijing şi a cerut aliaţilor să-şi consolideze cooperarea în toate domeniile.

Guvernatorul american este aşteptat să se întâlnească cu reprezentanţi ai industriei semiconductoare din Taiwan, un lider mondial în domeniu, înainte de a pleca, miercuri, spre Coreea de Sud.

În replică, presa de stat chineză a apreciat că această vizită „indică o tendință toxică a politicienilor americani de a folosi Taiwanul ca pion, după vizita provocatoare a lui Pelosi”.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China au crescut după vizita pe insulă, la începutul lunii august, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Beijingul, care revendică suveranitatea asupra insulei, a răspuns cu exerciţii fără precedent desfăşurate în spaţiul aerian şi în apele Taiwanului.

Săptămâna trecută, o delegație a Congresului SUA s-a aflat, de asemenea, la Taipei, unde s-a întâlnit cu președinta Tsai Ing-wen, discuțiile fiind axate pe securitatea în regiune. China a anunțat, și atunci, desfășurarea de noi exerciții militare în jurul Taiwanului.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *