Grupurile ecologiste dau în judecată Comisia Europeană

ONG-urile își intensifică lupta împotriva deciziei Bruxelles-ului de a cataloga energia nucleară și gazele naturale drept investiții durabile. Opt organizații Greenpeace intenționează să depună marți un proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Comisiei Europene pentru decizia acesteia de a eticheta energia nucleară și gazele naturale ca fiind sustenabile în așa-numita taxonomie, care urmărește să canalizeze banii investitorilor către tranziția ecologică.

Organizația de caritate juridică ClientEarth, Biroul pentru politici europene al WWF, Prietenii Pământului Germania și Transport & Environment vor depune o acțiune similară referitoare doar la gazele naturale.

„Prin includerea gazului și a energiei nucleare în taxonomie, aceasta a devenit contrariul a ceea ce trebuia să fie”, a declarat Nina Treu, director al Greenpeace Germania, care se numără printre organizațiile Greenpeace care au acționat în instanță executivul UE. „În loc să împiedice spălarea ecologică, acum a devenit un instrument pentru spălarea ecologică”.

Actul delegat complementar al Comisiei privind energia nucleară și gazele naturale – care a stârnit reacții puternice din partea investitorilor, a grupurilor ecologiste și a unor țări membre – a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Cele două procese au fost intentate după ce, în februarie, executivul UE a respins cererile ambelor grupuri de ONG-uri de a revizui motivele pentru care tehnologiile au fost incluse pe listă. ONG-urile cer acum instanței să anuleze refuzul Comisiei de a revizui includerea tehnologiilor.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *