Grupul „Renew Europe” din Parlamentul European, vehement pentru admiterea Bulgariei și României în Spațiul Schengen

Grupul „Renew Europe” din Parlamentul European a adoptat o declarație-cheie în sprijinul admiterii Bulgariei și României în Spațiul Schengen. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii grupului de la Viena și transmisă publicației Focus, conform agenției de știri Rador.

În documentul adoptat se subliniază faptul că în anul 2011, Bulgaria și România au trecut cu succes prin Procesul de evaluare Schengen și au îndeplinit toate condițiile necesare implementării aquis-ului comunitar în toate domeniile. Aceste realizări au fost posibile datorită investițiilor semnificative din fondurile naționale și europene, pe parcursul a peste un deceniu, și au fost documentate și recunoscute în cadrul întregului proces de evaluare și verificare pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Parlamentul European, Comisia Europeană și o majoritate covârșitoare a statelor membre au transmis nenumărate mesaje clare susținând că Bulgaria și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic și juridic pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Cu toate acestea, cetățenilor bulgari și români li s-a refuzat dreptul circulației libere în cadrul Spațiului Schengen, fără vreun motiv sau o explicație întemeiată. O astfel de discriminare subminează serios încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană, cu câteva luni înainte de alegerile europene, aducând în același timp daune semnificative afacerilor din Bulgaria și România.

Pentru grupul Renew Europe, soluția politică privind admiterea cu drepturi depline în Spațiul Schengen nu ar trebui să fie o chestiune de privilegii, ci un proces previzibil și clar. Liberalii europeni își exprimă profundul regret pentru menținerea veto-ului de către Austria, care nu are vreo justificare legală.

Renew Europe lansează un apel către Partidul Popular European să-și asume în mod serios responsabilitatea pe această temă și să întreprindă măsuri legale împotriva principalului partid politic din guvernul austriac, răspunzător pentru această situație. Grupul îndeamnă guvernul austriac să-și anuleze veto-ul fără alte întârzieri și să permită Bulgariei și României să adere la Spațiul Schengen.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *