Grupul francez ATOS, implicat într-un scandal privind securitatea sistemului de frontieră al UE

Dezvăluiri recente privind implicarea filialei ruse a grupului IT francez ATOS în achiziționarea de software pentru sistemul european de intrare/ieșire (EES) ridică semne de întrebare asupra securității infrastructurii de frontieră a Uniunii Europene. Potrivit unor documente consultate de Financial Times, ATOS Rusia a folosit o licență emisă de FSB, serviciul de securitate al Federației Ruse, pentru a cumpăra un software necesar acestui proiect sensibil.

Sistemul EES, conceput pentru a monitoriza mișcările vizitatorilor non-UE în pe teritoriul statelor membre, va colecta și gestiona date biometrice și personale, fiind esențial pentru securitatea europeană. În 2019, contractul de 212 milioane de euro a fost atribuit de UE-LISA – agenția responsabilă cu implementarea proiectului – consorțiului format din Atos Belgia, IBM Belgia și Leonardo Italia. Cu toate acestea, documentele arată că, în 2021, licențele software necesare au fost achiziționate prin intermediul filialei ATOS din Moscova.

Mai mult, patru persoane la curent cu situația au declarat că angajații ATOS Rusia au fost direct implicați în achiziționarea de software pentru acest sistem. Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate rusești, susține că licența emisă de FSB reprezintă o „ușă din spate” pentru autoritățile ruse, permițându-le să monitorizeze activitățile companiei. „Ei pot vedea tot ceea ce lucrează această companie”, a explicat Soldatov.

În urma acestor dezvăluiri, Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, investighează implicarea ATOS Rusia în proiect, având în vedere că orice nereguli ar putea afecta interesele financiare ale UE. De asemenea, OLAF, organismul antifraudă al Uniunii Europene, a efectuat o anchetă anul trecut, concluzionând că măsurile luate intern de UE-LISA nu au fost suficiente pentru a preveni riscurile de securitate.

Comisia Europeană a declarat că este conștientă de aceste aspecte și că UE-LISA cooperează cu OLAF pentru a clarifica situația. „Agenția poate demara acțiunile legale necesare”, a precizat un purtător de cuvânt al executivului european.

ATOS a susținut că și-a cedat operațiunile din Rusia în septembrie 2022, în urma invaziei Ucrainei, și a refuzat să comenteze suplimentar. De asemenea, UE-LISA a declarat că nu a existat „nicio încălcare de securitate identificată” și că toate măsurile necesare sunt în desfășurare pentru protejarea sistemului EES. Cu toate acestea, un oficial european a subliniat că implicarea ATOS Rusia ridică probleme serioase privind securitatea datelor sensibile gestionate de acest proiect.

Facebook

Comentarii