Grupul de luptă NATO din România va fi dislocat la Cincu și condus de Franța

La Cincu, în județul Brașov, va fi dislocat Grupul de Luptă al Alianței Nord-Atlantice din România, sub comandă franceză și având în componență 1.000 de militari. NATO va avea, în total patru astfel de grupuri de luptă pe flancul estic – dispuse în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

Grupul este format din 500 de militari francezi (dislocați în România de pe 26 februarie) și 300 de militari belgieni, care operau în baza militară Mihail Kogălniceanu de la Constanța. În grupul de luptă vor fi integrate, prin rotație, efective ale armatei belgiene și olandeze – încă 200 de militari olandezi care se vor alătura grupului – totalul fiind 1.000 de soldați. Forțele armate vor fi dispuse în Centrul de Instruire de la Cincu, unde vor executa misiuni alături de militarii români.

Franța va conduce grupul de luptă NATO din România, batalionul francez fiind considerat vârful de lance („Spearhead”). Franța va mai aduce în România și un detașament de apărare antiaeriană, care va fi dispus la Capul Midia. Acest sistem de ultimă generație este operat de 100 de aviatori și este proiectat să intercepteze rachete, avioane și drone. Până în luna iunie, sistemul antiaerian va fi integrat în sistemul de apărare antiaeriană românesc.

La Capu Midia, România are instalată, din 2021, prima baterie de rachete sol-aer Patriot, americană, din cele șapte pe care armata română plănuiește să le achiziționeze.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii