Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că Terminalul 2 al Aeroportului Otopeni nu este o urgență, întrucât nu s-a ajuns la capacitatea maximă pe terminalul existent.
„Capacitatea actualului terminal este undeva la 24-25 de milioane de călători pe an. Nu am ajuns încă acolo, suntem încă sub 20 de milioane. Asta nu înseamnă că nu trebuie avute în vedere planuri pentru construcţia noului terminal, Terminalul 2 şi investiţii în Terminalul 1, pentru că nu se exclud una pe alta”, a spus ministrul Transportului.
În ceea ce privește sursa de finanţare a noului terminal, Sorin Grindeanu a declarat că decizia va fi una politică, luată la nivelul guvernului, și se va îndrepta fie spre un împrumut extern, fie pe realizarea unui parteneriat public-privat.
”Studiem la nivel de guvern fiindcă sunt mai mult abordări pe care putem să le avem. Pe de o parte, putem să-l facem noi, cu împrumuturi externe, prin Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiții, sau putem să abordăm o altă cale, cea a parteneriatului public-privat. Asta este o decizie politică pe care trebuie să o luăm la nivel de guvern”, a adăugat ministrul.
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aeroportul Otopeni, a anunţat ieri semnarea contractului pentru lucrările de modernizare a aeroportului. Este prevăzută și schimbarea instalației de climatizare, după ce, la începutul verii, sistemul de răcire s-a defectat, iar călătorii au fost nevoiţi să suporte temperaturi de peste 35 de grade în timp ce aşteptau decolarea avionului.
Investiţia se va derula pe o perioadă de 2 ani și jumătate, dar execuţia lucrărilor se va realiza etapizat, astfel încât fluxurile de călători să fie funcționale, în continuare.
În șantier, se află și calea de metrou M6, care va avea 14 kilometri și va lega Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni.