Premieră: Grecia va rambursa anticipat împrumuturile

Grecia va rambursa înainte de termen 2,7 miliarde de euro din împrumuturile datorate țărilor din zona euro, în cadrul primului plan de salvare pe care l-a primit în timpul crizei datoriilor, au declarat joi pentru Reuters oficiali din Ministerul de Finanțe de la Atena.

Grecia, cea mai îndatorată țară din zona euro, a ieșit din cel de-al treilea plan de salvare internațional în 2018 și de atunci s-a bazat exclusiv pe piețele de obligațiuni pentru a-și acoperi nevoile de împrumut. Aceasta va fi prima dată când își va rambursa datoria de salvare din zona euro înainte de termen. Totuși, a face acest lucru face parte din strategia sa de redresare, deoarece dorește să își îmbunătățească sustenabilitatea datoriei.

Grecia va rambursa împrumuturile din zona euro mai devreme de termen

„Plănuim să rambursăm mai devreme împrumuturi GLF în valoare de 2,7 miliarde de euro scadente în 2023. În acest fel, vom netezi profilul de maturitate al datoriei noastre și vom reduce nevoile noastre de împrumut pentru anul viitor într-un mediu de creștere a dobânzilor”, a declarat pentru Reuters unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului, adăugând că plata va fi efectuată până la sfârșitul anului.

Zona euro și Fondul Monetar Internațional au împrumutat împreună această țară cu peste 260 de miliarde de euro în timpul crizei izbucnite la sfârșitul anului 2009, în schimbul unor măsuri dure de austeritate în Grecia. Atena a rambursat FMI, care i-a acordat 28 de miliarde de euro între 2010 și 2014, în aprilie, cu doi ani mai devreme decât era prevăzut, și plănuiește o strategie similară cu împrumuturile de salvare din zona euro.

Țările din zona euro au acordat Greciei 53 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi bilaterale în cadrul mecanismului de împrumut pentru Grecia în timpul primului său plan de salvare, cu scadențe care se întind până în 2041. Cu plata planificată, Grecia va fi rambursat un total de 8 miliarde de euro, a declarat oficialul.

Grecia are o rezervă de lichidități de aproximativ 39 de miliarde de euro, suficient pentru a-și acoperi nevoile de împrumut pentru cel puțin doi ani fără a apela la piețele internaționale de obligațiuni. Ea a împrumutat aproximativ 7 miliarde de euro până acum în acest an prin vânzări de noi obligațiuni și prin redeschiderea obligațiunilor existente.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *