Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară

Grecia va organiza alegeri parlamentare în primăvară, a declarat duminică premierul Kyriakos Mitsotakis, precizând că vor avea loc „începând cu luna aprilie”, înainte ca mandatul guvernului conservator să se încheie în iulie.

Următoarele alegeri grecești vor avea loc în cadrul unui sistem de reprezentare proporțională, care face aproape imposibilă o victorie categorică a unui candidat, iar un al doilea tur de scrutin este dat ca sigur – ceea ce indică o perioadă prelungită de incertitudine politică, relatează POLITICO.

Mitsotakis a declarat că nu s-a hotărât încă dacă alegerile vor avea loc în aprilie sau în mai. „Din aprilie și mai departe, alegerile pot avea loc în orice moment”, a declarat el pentru ziarul local Proto Thema într-un interviu publicat duminică.

De asemenea, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt programate pentru 18 iunie, dar guvernul de la Ankara ia în considerare organizarea lor mai devreme. „Deoarece această dată corespunde cu sezonul vacanțelor de vară, când oamenii călătoresc, evaluăm posibilitatea de a devansa ușor data”, a declarat la începutul acestei luni purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AK, Omer Celik. Posibilele date de alegeri anticipate care circulă în presa turcă sunt 30 aprilie, 7 mai și 14 mai.

Ankara și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan avertizând chiar în decembrie că o rachetă ar putea lovi capitala Greciei dacă „nu vă păstrați calmul”. Sunt posibile tensiuni preelectorale sporite în regiune, deoarece cele două alegeri coincid mai mult sau mai puțin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *