Grecia: Suverani din toată Europa, la funeraliile fostului rege Constantin al II-lea

Suverani din toată Europa urmează să asiste, astăzi, la funeraliile ultimului rege al Greciei, Constantin al II-lea, care s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, scrie AFP, potrivit Agerpres.

În Catedrala Buna Vestire din Atena, regii şi reginele Spaniei, Suediei, Danemarcei, Olandei, prinţul Albert al II-lea de Monaco, prinţul moştenitor al Norvegiei, Marele Duce de Luxemburg vor aduce la mijlocul zilei un ultim omagiu fostului suveran grec.

În capitala Greciei vor fi, de asemenea, prezenţi fosta regină a Spaniei, Sofia, sora lui Constantin, şi soţul ei, Juan Carlos.

În total, 187 de invitaţi sunt aşteptaţi să participe la aceste funeralii.

Profund republicană, populaţia a ezitat între indiferenţă şi furie de când acest descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg a murit marţi într-un spital privat din Atena, în urma unui accident vascular cerebral.

La o zi după moartea lui Constantin, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că funeraliile se vor desfăşura în cadru „privat”.

Nici el, nici actuala şefă a statului, preşedint Katerina Sakellaropoulou, nu vor merge la înmormântarea unui rege destituit în 1974 odată cu restabilirea republicii, după perioada întunecată a dictaturii colonelilor (1967-1974).

La Atena au fost coborâte doar steagurile din jurul Stadionului Panathenaic, vechiul stadion al capitalei Greciei renovat pentru primele Jocuri Olimpice moderne din 1896.

După ceremonia religioasă ortodoxă, el va fi înhumat în mod privat la nord de Atena, unde sunt înmormântaţi cei mai mulţi dintre foştii membri ai familiei regale, printre care regele George I, primul din dinastia daneză pe tronul Greciei în 1863.

Monarhia a fost abolită în Grecia printr-un referendum în 1974 care, cu o majoritate de 70%, l-a destituit pe Constantin al II-lea.

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *