Grecia se opune planului UE ca țările să-și reducă consumul de gaz cu 15% până în martie, a declarat joi guvernul acesteia, după ce țara a dezvăluit un plan de urgență care ia în considerare întreruperea electrică prin rotație ca o ultimă soluție în cazul în care aprovizionarea cu gaze rusești este întreruptă.
Comisia Europeană a propus miercuri un target voluntar pentru toate țările UE ce are scopul de a reduce consumul de gaze cu 15% din august până în martie, în comparație cu consumul lor mediu în aceeași perioadă în perioada 2016-2021. Acest obiectiv ar putea deveni obligatoriu într-o situație de urgență.
Grecia se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său, două treimi din acesta fiind folosit pentru generarea de energie și nu a înregistrat nicio întrerupere a aprovizionării până acum.În schimb, aceasta a intensificat importurile de gaz lichefiat (GNL) în primele șase luni ale anului, înlocuind o mare parte din combustibilul rusesc.
Astfel purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou a declarat că: „Guvernul elen nu este de acord în principiu cu propunerea UE de reducere cu 15% a consumului de gaz”,
„Am depus o serie de propuneri privind prețurile la gaze… și furnizarea de gaze și vom insista să le susținem ca soluție europeană”, a spus el.
Grecia a propus un mecanism de plafonare al UE pentru prețurile angro la gaze și achizițiile comune de gaze pentru a ajuta la reducerea creșterii costurilor energetice.
„În acest moment, Grecia este pregătită, are infrastructura necesară care poate asigura aprovizionarea chiar și în cel mai advers scenariu de întrerupere a gazelor naturale”, a declarat ministrul Energiei Kostas Skrekas, citat pentru un post de radio grec.
„Deci nu suntem de acord cu o reducere generală obligatorie cu 15% a consumului (de gaz)”.
Anamaria Kopornyai-Toth