Grecia s-a oferit să antreneze piloți ucraineni pe avioane F-16

Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Atena, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Astăzi am obţinut un rezultat important pentru coaliţia aeriană: Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16. Vă mulţumim pentru această propunere”, a declarat Zelenski, alături de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Zelenski nu a furnizat, în schimb, detalii ale programului de antrenament.

Oficiali dintr-o coaliţie formată din 11 naţiuni au declarat că antrenamentele piloţilor ucraineni pe avioane F-16 se vor desfăşura în Danemarca şi în România.

Și Belgia a început pregătirile pentru antrenamente pe F-16

Belgia a confirmat, tot ieri, că a început preparativele pentru a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană, transmite EFE.

„Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs”, a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că ţara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste ţări, face parte din aşa-numita „coaliţie F-16” formată din unsprezece state membre ale NATO şi care au promis că Kievul va avea aceste avioane de luptă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *